Vanavond is bekendgemaakt dat Lidewijde Paris de Jan van Luxemburg-prijs 2021 gewonnen heeft. Lidewijde Paris was jarenlang uitgever voordat ze het roer omgooide en zelf boeken over literatuur ging maken. Ze is een van de drie vaste besprekers bij het radioprogramma Nieuwsweekend.

De winnaar van de Jan van Luxemburg-prijs 2021 is de Lees!ambassade van Lidewijde Paris. Het Jan van Luxemburg Programma is de laatste weken overstelpt met enthousiaste aanbevelingen in zowel het Nederlands als het Engels, vanwege de wervelende, intelligente en ontwapenende wijze waarop Lidewijde Paris zich inzet om zowel klassiekers als eigentijdse boeken te ontsluiten, van proza tot poëzie, overal in het land, op de radio en sinds de lockdown ook online. Zij bespreekt zowel lange als korte verhalen, voor jong en oud en voor kleine of grote gezelschappen. Met haar aanpak bewijst zij dat toegankelijkheid ook uitdagend kan zijn en dat enthousiasme ook diepgang kent.

De Lees!ambassade is in 2016 door Lidewijde Paris opgericht met als doel om het plezier van lezen te promoten. Wat begon met het boek Hoe lees ik? groeide uit tot Lees!workshops op scholen en in bibliotheken, voor leerlingen, docenten, mediathecarissen en leesclubs. Met haar boek Een gedicht is ook maar een ding en het ‘Hoe lees ik een film?’-programma maakt zij ook poëzie en film toegankelijk. Verder geeft zij cursussen aan het Hoger Onderwijs Voor Ouderen (HOVO). Als íemand het plezier van lezen bevordert – in praktijk en theorie – is het wel Lidewijde Paris.

De prijs is genoemd naar Jan van Luxemburg (1936-2012), literatuurwetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam. De Jan van Luxemburg-prijs wil de aandacht vestigen op mensen en organisaties die net als Jan van Luxemburg de liefde voor lezen weten te verspreiden. De andere genomineerden dit jaar waren Terras, Room for All en Rose Stories, De Waanzinnige Podcast en 8WEEKLY.