De vreugde van het weerzien

Als Ad ten Bosch na zijn scheiding op een sentimental journey naar Canada reist, waar hij in zijn jonge jaren een avontuurlijk leven heeft geleid en voor het eerst verliefd is geworden, besluit hij contact te leggen met deze Beatriz. Ze was nooit uit zijn gedachten verdwenen en hij had al eens eerder wat van zich laten horen, maar toen hield ze de boot af omdat ze moeilijkheden met haar echtgenoot verwachtte. Ze was geboren in Mexico, maar was al sinds lang werkzaam in Buenos Aires. Hij zocht via de website van de universiteit waar ze werkte de contactgegevens van Beatriz op:

Het beeld dat ik over de jaren van haar gekoesterd was weliswaar aangevreten, het ontnam me echter niet de vreugde van het weerzien; de plotselinge intimiteit van haar gezicht op mijn beeldscherm overviel me en ontroerde me.

Zij reageert op zijn toenadering en nodigt hem, zonder dat ze echt een positief antwoord verwacht had, uit naar Argentinië te komen. Ten Bosch gaat echter op de uitnodiging in en na enige tijd staan ze tegenover elkaar op het vliegveld. ‘Na bijna een halve eeuw omhelsden we elkaar, zij het afstandelijk. We pakten elkaars handen en deden een halve stap achteruit. Ze liet haar ogen snel zakken en lachte verlegen. Ze was oud geworden – het gezicht van iemand met verdriet.’ Ze heeft inmiddels kinderen, is gescheiden van haar eerste man en heeft niet zo lang geleden haar tweede echtgenoot, met wie ze een liefdevolle relatie had, verloren. Ten Bosch verblijft een kleine week in Buenos Aires waarin ze langzaam weer de oude vertrouwdheid en genegenheid vinden, zonder dat dit overigens tot een opleving van hun liefde leidt.

Een mooi gegeven, zo’n zoektocht naar een eerste geliefde. Je verwacht melancholie en een intens verlangen naar een verloren en voor altijd onbereikbaar verleden. Over pijn en verlies, ouder worden en verval. Maar het blijft allemaal wat obligaat, wat gladjes. De hoofdfiguur is aardig in z’n sas met zichzelf, hij beschrijft en passant een aantal flirts met jonge, zeer aantrekkelijke vrouwen waarmee hij op een terrasje in gesprek komt. De plaatsen van handeling in het boek zijn vaak een terras in een van  de vele wereldsteden waar de bereisde schrijver altijd wel een favoriete stek weet. Maar zijn reiskennis gaat niet veel verder dan de bekende must-sees van de toeristische plekken die hij aandoet.

Ad ten Bosch is een veelzijdig man die na een avontuurlijk leven als jongeling zijn leven aan de boeken heeft gewijd, als drukker, boekhandelaar, uitgever en auteur. Hij schreef hierover enige jaren geleden lezenswaardige memoires, De IJssel stroomt feller dan de Amstel. Ook hierin kwam zijn relatie met Beatriz naar voren. Wat mij betreft had hij het daarbij kunnen laten.

Aart Aarsbergen

Ad ten Bosch – Schitterende dagen, De geschiedenis van een liefde. Van Oorschot, Amsterdam. 152 blz. € 20,-.