Ronit Palache deelt op haar Facebookpagina een brief die uitgeverij Ambo|Anthos naar haar auteurs heeft gestuurd over het boek Het verraad van Anne Frank.

Beste auteur,

De berichtgeving naar aanleiding van de publicatie van de Nederlandse uitgave van Rosemary Sullivans The Betrayal of Anne Frank zal u vermoedelijk niet zijn ontgaan. Graag informeer ik u, auteur van Ambo|Anthos, over de achtergrond van deze publicatie.

Ambo|Anthos heeft vier jaar geleden in goed vertrouwen de Nederlandse rechten van het boek op proposal gekocht. Een onderzoek naar wie de schuilplaats van de familie Frank verraden heeft leek ons waardevol vanwege het indrukwekkende aantal deskundigen, instanties en instituties dat eraan mee zou werken. Daarnaast zou documentatie uit de hele wereld bij elkaar worden gebracht en doorzoekbaar worden gemaakt, ook voor toekomstig onderzoek. Omdat de wereldrechten werden gekocht door HarperCollins bepaalden zij de inhoud.

Op dit moment worden de conclusies van het onderzoek door verschillende onderzoekers in twijfel getrokken. Het spijt ons zeer dat de inhoud van een uitgave van onze uitgeverij een dergelijke reactie uitlokt. Als uitgever is het niet mogelijk alle details van het betoog van een team van onderzoekers en auteur op juistheid of onderbouwing te beoordelen, maar wij zijn wel verantwoordelijk voor de uitgave in het Nederlandse taalgebied. We realiseren ons dat we in een stroomversnelling terechtgekomen zijn door de internationale publicatie en dat een kritischer houding hier mogelijk was geweest. Wij wachten op antwoorden van het onderzoeksteam op de vragen die zijn gerezen en stellen de beslissing om eventueel bij te drukken voorlopig uit.

We bieden onze oprechte verontschuldigingen aan, aan eenieder die zich door het boek gegriefd acht.