Je kon het van tevoren uittekenen. NBD Biblion zal de dochteronderneming die verantwoordelijk is voor de computergestuurde aanschafsuggesties nooit laten zakken. Het het webinar dat gisteren voor boze recensenten die met een mailtje waren afgedankt was georganiseerd moest vooral laten zien hoe het proces in elkaar had gestoken. Kritische vragen verdwenen opeens uit de chat:

Hoogleraar Lisa Kuitert deed verslag van de gebeurtenissen en zag dat kritiek op voorhand was geëlimineerd:

Floortje Zwigtman noteerde op Facebook de opvallendste uitspraken, waaronder deze:

Els van Swol schreef een verslag op haar eigen weblog:

Ik denk dat ook zulke reacties van de zogeheten ‘criticasters’ (dit woord nam Reijntjes helaas een paar keer in de mond) te begrijpen zijn. Daarbij vraag ik me namelijk af, of overkoepelende instellingen van auteurs wel bij dit hele proces waren of worden betrokken. Het is waar Martijn Noordam (Openbare Bibliotheek Den Haag), die ook aan tafel zat, na een uur achter kwam: ‘Het heeft allemaal met communicatie te maken’. In eerste instantie met miscommunicatie denk ik.

Toin Duijx op Facebook:

Hella Kuipers schreef op haar weblog:

Naar mijn smaak kwam het daadwerkelijke recenseren te weinig en ook niet juist aan bod. Over de noodzaak van vakspecialisten (De Jong is theoloog) was geen discussie, maar waren besprekingen van ‘gewone’ romans eigenlijk niet gewoon ‘maar een mening’? Het kwam niet uit de verf hoe zorgvuldig je zo’n recensie schrijft. Wel laten doorschemeren dat een boek misschien niet goed geschreven is, maar ook vermelden dat er bij een grote doelgroep belangstelling voor zal zijn, bijvoorbeeld.

Op de vraag of het toch niet eigenlijk puur een bezuiniging was, reageerde Nannini vaag. Er waren wel mensen weg, en het zou ook zeker een besparing betekenen voor de bibliotheken. Bezuinigen gebeurde uiteindelijk continu in de wereld. Trots besloot ze het gesprek: “Andere landen kijken juist naar ons!”

Hoe wij het kind met het badwater weggooien, ja.

Marc van Oostendorp schreef op Neerlandistiek nog dit:

Wat gaat Nannini doen met alle kritiek? Ze organiseert een webinar waarin ze het allemaal uitlegt aan de amorfe massa die geen transformation manager is. Ze ‘neemt ze mee’. Argumenten – als je een keuze moet maken uit tienduizenden boeken is het handig om een oordeel te hebben, als je als bibliotheekbeheerder je eigen keuze wil maken heb je niet genoeg aan alleen statistiek, en ook niet aan de door de uitgever zelf meegegeven ‘metadata’, hoe hoog de kwaliteit volgens jou ook is.

Als het goed is vandaag de hele feelgoodshow te zien op de site van NBD Biblion. De vragen en antwoorden komen morgen, al kan niemand controleren of alle vragen daadwerkelijk aan de orde komen, omdat behalve de organisatie niemand de vragen kon zien.