Op LinkedIn maakt Annemieke Boxem van haar hart geen moordkuil. Als collectioneur bij de Bibliotheek Rotterdam heeft ze helemaal niets aan de recensies die door de computer zijn gegenereerd voor NBD Biblion. De organisatie verkeert al een tijd in een crisis nadat de rare A.I.-recensies zijn ingevoerd. Dat zou nog niet het ergste zijn, maar onlangs kwam via deze site ook naar buiten dat NBD Biblion gigantische achterstanden heeft in het verzenden van nieuwe boeken.

Over de A.I.-recensies schrijft Boxem:

NBD Biblion was de bron van informatie als het gaat om het inkopen van boeken. Dit is overgegaan tot recensies die gemaakt zijn door A.I.
Deze recensies zijn echter niet bruikbaar voor een collectioneur. Boekkenmerken die je nodig hebt om boeken aan te raden voor de verschillende doelgroepen, worden niet meer benoemd.

Ik mis bijvoorbeeld oordelen als; eenvoudige structuur, chronologische vertelling, niet geschikt voor zwakke lezers. Of dat een boek een musthave is voor een schoolbibliotheek.

Een recensie bevat nu een samenvatting van het boek (veelal de achterflap) en informatie over de schrijver. Dat is helemaal niet relevant. Ik wil weten of het boek geschikt is voor de VMBO of VWO. Voor de lezer die weerstand heeft of graag leest. Het enige waardeoordeel dat ik soms nog tegenkom is “geschreven in een toegankelijke stijl”.
De doorleestips die Bookerang genereert bij de app ‘boekenvinder’ (onderdeel van de tentoonstelling Backstreet van het literatuurmuseum), was voor mij de druppel om deze post te maken.

Recensies door echte mensen. Ik mis het zo! Het is echt een verkeerde kostenbesparing, maar het NBD reageert niet op het verzoek om het terug te draaien.

Boxem roept haar medecollectioneurs op het tij te keren.