Na de kop: ‘Dit is beslist niet de mooiste liefdeszin uit de Nederlandse literatuur’ hoef je de rest van het opiniestuk van Rob Schouten vandaag in NRC eigenlijk niet meer te lezen. De dichter en schrijver spreekt van een ‘onzalig idee’ van de CPNB. Met instemming citeert hij aan het einde van zijn betoog  de componist Béla Bartók die ooit zei: ‘Competitie is iets voor paarden, niet voor kunstenaars.’

Volgens de CPNB is de mooiste liefdeszin deze van Arthur Japin: „Dit is het enige wat telt, lieverd, dat iemand meer in je ziet dan je wist dat er te zien was.” Hij staat in de roman Een schitterend gebrek uit 2003.

Dodelijk is wat Rob Schouten erover opmerkt:

Vergis ik me of rammelt die zin, los van de inhoud, nogal, een beetje zoals het beruchte, inmiddels tot ironische wanklank gezonken Koningslied: „De dag die je wist dat zou komen”? […] En dan dat onverdraaglijk moekeachtige ‘lieverd’, een halfdood woord dat ik zelf juist gebruik als ik het nauwelijks meen en iets van iemand gedaan wil krijgen.

Hier het artikel (€).