Vandaag zijn de nieuwe juryleden bekend gemaakt van de Boonprijs 2023, de nieuwe literaire prijzen (één voor fictie- en non-fictie en één voor kinder- en jeugdliteratuur) van Vlaanderen die dit jaar voor het eerst werden uitgereikt.

De Vlaamse krant De Morgen zette meteen vraagtekens bij enkele nieuwe juryleden. Joke van Leeuwen gaat de fictie- en nonfictiejury voorzitten, Sven Speybrouck neemt de kinder- en jeugdliteratuurjury onder zijn hoede.

De Morgen noemt de benoeming van Van Leeuwen ‘verrassend’:

Van Leeuwen, met haar lange staat van dienst als kinderboekenauteur, zou je Van Leeuwen eerder verwachten als voorzitter van de jeugdliteratuurjury. Ze won in 2013 de AKO Literatuurprijs voor haar historische roman Feest van het begin. De jury bestaat verder uit journaliste Catherine Vuylsteke, Brussels Airport-woordvoerster Ihsane Chioua Lekhli, de Gentse De Krook-directeur Krist Biebauw, Max Urai en Sam De Wilde.

Ook de samenstelling van de kinder- en jeugdliteratuurjury valt de krant op:

Radio-, tv- & podcastmaker en Interne Keuken-presentator Sven Speybrouck komt aan het hoofd te staan van de kinderboekenjury. (…) De jeugdjury omvat ook ex-De Eenhoorn-uitgever Bart Desmyter, boekhandelaar Karla De Ceulener, professor Jeugdliteratuur Vanessa Joosen en kinder- en jeugdpsychiater Winny Ang. NRC-recensent Thomas de Veen vervoegt eveneens de gelederen: ook dat is ongewoon in de kinder- en jeugdliteratuurjury, want De Veen bespreekt tegenwoordig vooral Nederlandstalige literatuur.