Een tweedelige documentaire over een schrijfster die al meer dan dertig jaar geleden overleed, zou dat nog mensen trekken? Dat valt nog reuze mee, want op woensdag keken er 164.000 kijkers naar de docu en op donderdag 187.000.

NRC Handelblad noemde Tamar – De waarheden van Renate Rubinstein van David de Jongh ‘een rijk portret, waar zo te zien lang aan gewerkt is.’

Niet zo lang als biograaf Hans Goedkoop al met haar bezig is. Hij wordt gefilmd voor zijn twaalf archiefladen met ‘Renate’ en met dozen schuivend op zolder. Op pesterige vragen van De Jongh hoe het met de biografie staat, blijft hij dapper antwoorden dat het „gestaag vordert”.

Rinskje Koelewijn vraagt zich wel af waarom Ronit Palache niet aan het woord kwam.

De twee delen zijn hier terug te zien.

(foto: Rob C. Croes / Anefo (CC 0), Borstbeeld Simon Carmiggelt (Kronkel) onthuld in Amsterdam; Annie M. G. Schmidt en Renate Rubinstein (r) tussen struiken)