Op de site van de Volkskrant staat een stuk van Delphine Lecompte waarin ze het opneemt voor Mai Spijkers die ze ‘het zoveelste slachtoffer van de puriteinse totalitaire nietsontziende dogmatische humorloze Hashtag MeToo-beweging’ noemt. Spijkers ligt onder vuur na een artikel in de Volkskrant waarin oud-werknemers aan het woord kwamen en een essay van Ronit Palache waarin ze de angstcultuur binnen de uitgeverij waar zij negen jaar werken schetst. Lecompte (die bij De Bezige Bij zit) is niet zo overtuigd.

Angst hoort ook bij ons bestaan, het is een rijke voedingsbodem voor de meeste schrijvers.

Over het stuk van Palache:

Wat je niet moet doen is klagen en lamenteren en jammeren en een zogeheten hufter aan de schandpaal nagelen… Na eerst negen jaar (schijnbaar vreedzaam en weldadig) voor hem te hebben gezwoegd en geploeterd.

Mai Spijkers heeft Ronit Palache niet anaal gepenetreerd met een courgette (noch met een koolrabi), hij heeft haar evenmin onderworpen aan ongewenste cunnilingus op een stapel brave, bevallige, populaire dichtbundels van de aaibare Ingmar Heytze.

Lees het hele stuk hier.

(foto: © Dolf verlinden, het Boekenbal in 2018 met enkele hoofdrolspelers)