De aflevering van Betty Asfalt TroostTV van gisteravond was niet per ongeluk gevuld met interviews met schrijvers. Dammie van Geest: ‘Het is een aanzet voor een boekenprogramma dat we na de zomer willen gaan maken. In ieder geval op YouTube maar wellicht ook op een publieke of commerciële zender.’ Paul Haenen, geflankeerd door Dammie van Geest en Mark van Vliet, ontvingen gisteren online Francis van Broekhuizen over haar boek Bij twijfel hard zingen, Splinter Chabot en Rik van de Westelaken vanaf Oerol, Joost Nijsen over zijn boek Uitgeversgeluk en Kirsten Dorrestijn over haar boek Het boek van de kleine dieren.

Op de publieke zender is tegenwoordig, ook in de talkshows nauwelijks meer ruimte voor schrijvers. Alleen Brommer op zee en een handvol uitzendingen van Eus’ Boekenclub zijn volledig aan boeken gewijd. Bij de commerciële zender RTL presenteerde Sylvana Simons een paar keer het boekenprogramma Kaft dat geen vervolg kreeg. Tien jaar later kreeg RTL Boulevard een door Bol.com gesponsord item dat vooral opviel door de totale nietsigheid.