Lisa Weeda is deze weken vervangcolumnist in Trouw. In haar column van vandaag valt het haar op dat er wel heel veel boeken over de Oekraïne verschijnen. Wij zagen het vorige week ook al. ‘Oekraïne is een hype’, is dan ook de titel van haar column.

In andere landen ligt dat wat anders, want de vertaling van haar eigen debuut Aleksandra bij een Franse uitgever ging niet door.

Zo schreef een Franse uitgever twee maanden geleden mijn roman niet te willen kopen, omdat het momentum op de datum van uitgave wel eens voorbij zou kunnen zijn. (Ik mag het hopen, dat de oorlog dan voorbij is.) Ik interpreteerde deze keuze van de uitgever als volgt: nutteloze investering, de lezer zal van onderwerp gewisseld zijn. Dat is het leven, dat is marktwerking, dat is ‘what someone somewhere decides it is’.

Lees de hele column hier.