De Max Velthuijs-prijs is toegekend aan Philip Hopman. Philip Hopman (1961) illustreerde vele kinder- en jeugdboeken van Nederlandse en buitenlandse auteurs, onder wie Hans Hagen, Ted van Lieshout, Astrid Lindgren en Annie M.G. Schmidt. Hopman: ‘Ik vind het echt ongelooflijk, niet te beschrijven. Als mensen kwaliteiten van je werk gaan benoemen, dan is het net alsof het over iemand anders gaat. En eerlijk gezegd ben ik altijd vrij onzeker geweest over mijn werk. Dit is een enorme bevestiging van dat ik er mag zijn.’ De Max Velthuijs-prijs 2022 voor het oeuvre van Philip Hopman is toegekend op voordracht van een jury bestaande uit Gerlien van Dalen, Edward van de Vendel, Ludwig Volbeda, Sylvia Weve en Wieteke van Zeil (voorzitter). Ze omschrijven Hopman als een vakman die vele stijlen en perspectieven aankan en daarbij altijd een eigen signatuur heeft: Hij illustreert met vaart en spitsvondige details, die vaak op zichzelf al een verhaal vormen. Hij is een illustrator met een tekenhand, zoals sommige mensen een talenknobbel hebben, een illustrator bovendien die nergens voor terugdeinst. Hij durft technisch moeilijke composities aan, zowel wat betreft details als abstracties, kleur, diepte en driedimensionaliteit. De Max Velthuijs-prijs is een driejaarlijkse oeuvreprijs voor Nederlandse illustratoren van kinderboeken. Er is een bedrag aan verbonden van € 60.000,- en de laureaat ontvangt daarnaast een oorkonde en een beeldje van Kikker, Velthuijs’ bekendste verhaalfiguur. De eerdere laureaten zijn Mance Post (2007), Thé Tjong-Khing (2010), Wim Hofman (2013), Dick Bruna (2016) en Sylvia Weve (2019). Het secretariaat voor deze prijs wordt gevoerd door het Literatuurmuseum, dat ook de uitreiking organiseert.

Foto: Mark Uyl