Dorien de Wit is met haar bundel eindig de dag nooit met een vraag (De Arbeiderspers) de winnaar van de zesde Poëziedebuutprijs, een initiatief van Poëziecentrum en deAuteurs. Babs Gons met haar bundel Doe het toch maar (Atlas Contact) en Sarah Michaux met haar debuut Onder wolken (Uitgeverij P) waren ook genomineerd. De winnaar verdient een geldprijs van € 1.500.

De jury:

Als een ervaren waarnemingskunstenaar beweegt ze zich in haar debuutbundel Eindig de dag nooit met een vraag traag en gecoördineerd door de wereld. Niet gehinderd door grenzen of afstand verbeeldt ze zich de details die ons overstijgen, van microkosmos tot macrokosmos. Hoe ze erin slaagt om van die omvangrijke chaos een bijzonder evenwichtige en subtiele bundel te maken, dwingt ontzag af. Ze maakt een mentale en fysieke trektocht, laat de lezer telkens op nieuwe manieren lezen en dus kijken, speelt met tegenstellingen en emotionaliteit, biedt houvast met motieven. Dorien de Wit laat ons voelen hoe bang we zijn voor verandering en hoe onmachtig om vast te houden aan wat bestaat, maar dicht ons tegelijk geruststellend toe: ‘Ik sta hier als verklaring / van de schaduw op de grond’. Het is goed zo. Het is geweldig en het is de laureaat van de Poëziedebuutprijs 2022.

Dit jaar bestond de jury uit: Sarah Vankersschaever (juryvoorzitter, redactrice bij De Standaard), Hans Vandevoorde (professor Nederlandstalige literatuur aan VUB), Daan Borloo (auteur en dramaturg bij Compagnie Cecilia) en Lies Van Gasse (dichter en kunstenaar).

Dorien de Wit wint de Poëziedebuutprijs 2022 from Paukeslag on Vimeo.