Karl May schreef meer dan een eeuw geleden over Winnetou en Old Shatterhand. Nadat er in Duitsland geklaagd was over de stereotypen in de verfilming zette de Duitse uitgeverij de verkoop van de boeken stop. Meulenhoff Boekerij bracht die boeken in Nederland uit en is ook per direct gestopt met de verkoop van de boeken, meldt het AD.

Uitgeverij IJzer die een mooie gebonden uitgave op de markt bracht, blijft de titel voeren. Op de site wordt het werk van May geprezen:

Deze roman, algemeen beschouwd als meesterwerk, illustreert de ondergang van de Indianen. Het thema, dat in het licht van onderdrukking en uitroeiing van diverse volksstammen in onze tijd nog steeds actueel is, wordt door May consequent uitgewerkt en doorgevoerd.

Volgens een ander bericht van het AD zou ook Bol.com gestopt zijn met de doorverkoop, maar dat blijkt nog niet in de praktijk.

(foto: Piere Brice als Winnetou, Karl-May-Festspiele Elspe © Elke Wetzig, via Wikimedia CC BY-SA 3.0)