Er is iets met de W.F. Hermansstraat in Haarlem. Een nieuwsbericht van het Noordhollands Dagblad: 

De man die zaterdag is aangehouden voor betrokkenheid bij de dood van een vrouw in Haarlem is een 47-jarige inwoner van die stad. De politie meldt dat het slachtoffer 79 jaar oud was. Ze is om het leven gekomen door geweld. Agenten troffen de vrouw zaterdagochtend zwaargewond aan in een huis aan de W.F. Hermansstraat, toen ze afkwamen op een melding over een steekincident.

Vandaag meldt de site Alarmeringen:

Maandag 19 september is de ambulance met spoed uitgereden naar de W.F. Hermansstraat in Haarlem. De melding werd om 10:49 via het P2000 netwerk verzonden naar een dienstdoende ambulance behorend bij de 112 veiligheidsregio Kennemerland.

Eerder deze zomer was het ook al hommeles. Op 20 juli berichtte het Haarlems Dagblad:

Gewapende agenten in kogelwerende vesten zijn woensdagavond een woning binnengevallen in een flat aan de W.F. Hermansstraat in Haarlem-Noord.

Wat is dat voor straat, de W.F. Hermansstraat?

Google Maps toont een straat die doodloopt in een parkeergarage. Er staan twee flatgebouwen langs de straat, ze kijken uit op een parkeerterrein, een ‘tijdelijk gesloten’ trapveldje en bouwketen. 

Op de streetviewbeelden die Google in januari 2022 maakte, zijn drie medewerkers van de dienst Handhaving zichtbaar. Het lijkt alsof ze een geparkeerd blauw busje onderzoeken. Ze hebben handboeien aan hun riem. Een zwarte VW Golf staat achter het busje met het rechterportier geopend, waarschijnlijk de auto van de handhavers.

Parallel aan de W.F. Hermansstraat loopt de Gerard Revestraat. Die maakt een hoek met de Harry Mulischstraat die maar liefst vier flatgebouwen heeft die er hun adres aan ontlenen. Maar Harry Mulisch was dan ook een geboren Haarlemmer.

Er zijn ook een Louis Ferronstraat, een Du Perronstraat, een Menno ter Braakplantsoen en een Slauerhoffstraat in de buurt – we kunnen dus wel spreken van een schrijversbuurt.

Maar… als Hermans hier als schrijver met een straatnaam wordt geëerd, zou de straat de Willem Frederik Hermansstraat moeten heten. Hermans schreef al zijn literaire werk, behalve als hij een pseudoniem gebruikte, onder zijn volledige naam. Als W.F. Hermans maakte hij foto’s, als dr. W.F. Hermans was hij wetenschapper.

Was ‘Willem Frederik Hermansstraat’ te lang voor het straatnaambord? Op de foto is duidelijk te zien dat op het bord plek genoeg is voor de beide voornamen voluit.

Er zijn nog twee andere W.F. Hermansstraten, in Berkel en Rodenrijs en in Arnhem. Leiden heeft een W.F. Hermanshof. Alleen Groningen, Amsterdam en Utrecht bewijzen de schrijver alle eer met de naam zoals die op zijn boeken prijkt, Groningen zelfs met een laan.

Foto © 2022 Google.