De enige lgbt-boekwinkel in België, Kartonnen dozen (voorheen ’t Verschil), sluit de deuren eind oktober. Dat heeft eigenaar Johanna Pas in een nieuwsbrief aangekondigd. Er is nog geprobeerd om van de winkel een coöperatie te maken, maar een echte overnamekandidaat die de leiding zou overnemen van Pas is niet gevonden.

Lieve mensen,

Eerst en vooral wil ik jullie ontzettend bedanken voor jullie jarenlange steun en jullie enthousiaste reacties op onze oproep. Heel veel mensen namen het initiatief om coöperant te worden van Kartonnen Dozen of een steunbedrag te storten. Dat was voor ons een groot hart onder de riem in een moeilijke periode. We kregen ook heel veel tips van jullie voor panden en medewerkers.
Toch vonden we niemand die de dagelijkse werking van de winkel kon overnemen. Dat en de hoge huur- en energieprijzen, maken het onmogelijk om het project Kartonnen Dozen verder te zetten. Met pijn in het hart zal ik dus eind oktober de winkel definitief sluiten.

Persoonlijk wil ik graag alle mensen bedanken die me met kaartjes, berichten, mails, bloemen, boeken lieten weten wat ik voor hen betekend heb de voorbije jaren. Dat heeft me enorm veel goed gedaan. Op dit moment kan ik niet iedereen een antwoord sturen, maar weet dat ik gelezen heb wat jullie schreven en dat ik het enorm waardeer dat jullie dit onder woorden hebben gebracht. Het doet me beseffen hoe dankbaar ik zelf ben voor wat ik van jullie gekregen heb in de jaren dat ik in ’t Verschil en in Kartonnen Dozen werkte: warmte, goede gesprekken, interessante ontmoetingen, tips en tricks (over boeken én over het leven), vriendschap. Het zijn die momenten en herinneringen die me nu helpen om ondanks mijn ziekte te genieten van wat er nog is.

Het ga jullie goed.

Johanna Pas