Dat thema ‘De moeder de vrouw’ is toch niet heel erg aansprekend. Niet alleen keren steeds meer schrijvers zich af van het thema, ook boekhandels beginnen te mopperen. Boekhandel Savannah Bay uit Utrecht wil zelfs een alternatief geschenk en essay laten schrijven. Op de Facebookpagina staat een statement van de winkel:

Vroeger, ooit, in onze woest-feministische tijd, deed Savannah al mee aan de Boekenweek, maar dan weigerden we het geschenk in te kopen. Want: 99 % van de tijd geschreven door een man en daar deden we niet aan, toen. Dus we hadden altijd een eigen geschenk, geschreven door een vrouwelijke auteur. Liefst over een thema dat vrouwen interesseerde. Jaren later vinden we dat kortzichtig en beperkend, want: waarom dat onderscheid, en mannen schrijven ook mooie boeken. En hé, heel soms mag er tegenwoordig ook een vrouw meedoen bij de Boekenweek. Hoera.

Maar komend jaar gaan we terug naar onze roots, mensen. Want wat doet de CPNB, in tijden van me too, de nieuwe golf van feminisme, vrouwendemonstraties, discussie over gender, meervoudig ouderschap enzovoorts? Ze kiezen voor de Boekenweek 2019 het thema: ‘de moeder de vrouw’. En ze kiezen niet één, maar liefst twee (cis & hetero) mannelijke auteurs uit, voor essay en geschenk: Jan Siebelink en Murat Isik.

Een viering van de male gaze, noemt schrijfster Eva Meijer dat terecht. Want het thema is niet ‘ik, moeder’ of ‘moeder, en vrouw, en nog veel meer’. Maar ‘dé moeder, dé vrouw’. Dat is een beschrijving van buitenaf, een reductie van een vrouw tot de functie van moeder, en natuurlijk een verwijzing naar het gedicht van Nijhoff, een prachtgedicht maar wel vanuit een mannelijk perspectief. Murat Isik zegt een ‘ode aan de sterke vrouw, de moeder’ te zullen schrijven. Wij hoeven geen ode aan, wij willen de moeders zélf horen, ook waar ze niet sterk zijn. En ook als ze niet vrouw zijn (jazeker, niet alle moeders zijn vrouw).

Woest worden we van deze oubolligheid, en reuze feministisch als vanouds. Wij gaan de Boekenweek 2019 heel anders vieren.

Bij deze roepen we vrouwelijke auteurs op die een alternatief geschenk voor ons willen schrijven. En we gaan op zoek naar schrijvende moeders (vrouw of man, sterk of zwak) voor het essay. Wie wil?

Op naar een woest-feministische Boekenweek!

Johanna M. Pas van boekhandel Kartonnen Dozen uit Antwerpen is het ermee eens, schrijft ze in een reactie:

Boekhandel Kartonnen Dozen sluit zich hier graag bij aan!

Ook Boekhandel Den Boer uit Baarn ‘is boos. Boos op de mensen die het thema van de Boekenweek 2019 hebben bedacht. We beraden ons op een creatieve invulling.’

(foto via Flickr Commons)