Ivan Wolffers is vanmorgen overleden. Dat laat de uitgever in een persbericht weten.

Hoewel het bericht niet onverwachts kwam omdat hij al geruime tijd ernstig ziek was, hebben de mensen van Uitgeverij De Arbeiderspers en Singel Uitgeverijen met verslagenheid kennisgenomen van het overlijden van hun geliefde auteur Ivan Wolffers. Hij is vrijdagmorgen 7 oktober, omringd door zijn geliefden, weggegleden uit het leven dat hij tot zijn laatste snik en laatste lach omarmd heeft.

Hoofdredacteur Peter Nijssen:
‘Ik geloof niet in een god, heb vertrouwen in de diversiteit van de natuur en wil horen bij iedereen die zich inzet voor een betere wereld,’ schreef Ivan Wolffers in Een kleine familie (2021), zijn laatste bij leven verschenen boek, gevuld met memoires waarin hij zijn joods- christelijke achtergrond weegt en terugkijkt op zijn jeugd als stamhouder van een Joodse familie van wie de meesten tijdens de Tweede Wereldoorlog in de kampen zijn omgekomen.
De op 74-jarige leeftijd overleden arts en schrijver Ivan Wolffers promoveerde weliswaar in de medische antropologie en was emeritus hoogleraar Gezondheid en Cultuur, maar ‘bij alles wat ik deed was ik toch vooral schrijver en leefde ik in haast om met mijn pen alle gedachten en observaties die door mijn hoofd raasden aan woorden te koppelen, in de veronderstelling dat ik de orde in mijn kop anders kwijt zou raken.’ (Een kleine familie) Toch kent het grote publiek hem misschien wel allereerst als de antiautoritaire medicus van de beroemde en alom geraadpleegde pillengids Medicijnen (waarvan begin deze eeuw al meer dan een half miljoen exemplaren waren verschenen) en van talrijke baanbrekende boeken op het terrein van de gezondheid. Met een van die boeken, een bundeling van zijn Volkskrant-columns onder de titel Medicijnstrip, werd Wolffers eind jaren zeventig op slag een
bestsellerauteur. Maar al die jaren was hij dus ook (en vooral) een schrijver van fictie en literair getint werk.’