Voor de Joost Zwagerman Essayprijs 2022 zijn vijf essayisten genomineerd. De prijs, een initiatief van de Van Bijlevelt-stichting en de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, is bedoeld voor beginnende essayisten. De jury, Barber van de Pol, Manon Uphoff, Merlijn Olnon en Aleid Truijens (voorzitter) koos uit 135 inzendingen deze essays:

– Mira Aluç – Het warenparadijs

– Revka Bijl – Tussen waan en woorden

– Falun Ellie Koos – Bruiklener

– Roelof ten Napel – Holografie. Over het heden

– Barbara Zwirs – Misdaad en beloning

De winnaar wordt bekendgemaakt en de prijs wordt uitgereikt op vrijdag 18 november, de 59ste geboortedag van schrijver Joost Zwagerman (1963-2015). De Joost Zwagerman Lezing is een initiatief van Stedelijk Museum Alkmaar, Bibliotheek Kennemerwaard en TAQA Theater De Vest/De Grote Kerk Alkmaar. Het wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Alkmaar en wordt geproduceerd in samenwerking met De Arbeiderspers, de erven van Joost Zwagerman en mediapartner de Volkskrant.