We kregen van een lezeres, die anoniem wil blijven, gisteren het bericht dat ze met vier verschillende mailadressen twee keer had gestemd op de ‘De Grote Vriendelijke 100’. ‘De Grote Vriendelijke 100’ is een jaarlijkse populariteistpoll naar ‘favoriete kinderboeken aller tijden’ geïnitieerd door de sympathieke mannen achter De Grote Vriendelijke Podcast.

De uitvoering is helaas in handen van Hebban en dus het CPNB en dat is een garantie voor chaos, zoals dit weekend wel bleek toen de NS Publieksprijs gekaapt werd door wappies uit de Forumachterban.

Al eerder bleken de online stemprocedures voor boeken volstrekt frauduleus. Zo bleken in de jaarlijkse Regenboogboeken top 100 ‘aller tijden’ (een van Tzum gejatte verkiezing) vooral recente boeken hoog te staan die eerder advertentieruimte bij de CPNB hadden ingekocht.

Ook de online stemprocedures voor De Jonge Jury (georganiseerd door Passionate Bulkboek en Stichting Lezen) werden al jaren gekaapt door volwassenen die soms wel honderd keer konden stemmen op hetzelfde boek.