Nu snappen we waarom Jessica Durlacher een werkbeurs moest aanvragen: haar man Leon de Winter had al het geld in de frietbussiness gestopt. Armoe troef in huize De Winter die interviewers Sara Berkeljon en Nathalie Huigsloot van de Volkskrant welkom heet in zijn huis en zelf zijn jas aanhoudt. ‘Je moet wat, als je in een art deco-villa in Bloemendaal woont, met enkelglas en een energienota van boven de 1.000 euro (specifieker wil De Winter niet zijn).’ Aanleiding voor het interview is de verschijning van de langverwachte nieuwe roman van De Winter: Het lied van Europa. Het heeft wat langer geduurd dan verwacht maar in de tussentijd was De Winter bezig met low carb friet, de bestrijding van tinnitus en het opzetten van een pretpark.

De interviewers gaan aan het slot van het gesprek in op het vrouwbeeld van De Winter.

Je vrouwelijke personages komen binnen anderhalve minuut klaar, kunnen twaalf orgasmes achter elkaar krijgen en hebben ‘een sierlijk kutje’. In werkelijkheid doen vrouwen er wel wat langer over, en een sierlijk kutje hebben ze ook meestal niet.

En vragen nog door:

Europa Ivanova, die in het boek uiteindelijk de Europese Lente ontketent, is Russisch, 26, heeft ‘volle borsten die ze via een te open rood bloesje als kunstwerken aan de wereld toonde’, of ze draagt een ‘strapless jurk die nauwgezet de lijnen van haar lijf volgde en bij haar geprononceerde kont en tieten op scheuren stond’, is slank ‘met misschien een kilo of twee te veel op de goede plekken’ en loopt op ‘hoge hakken, heel hoge’. En dan komt ze ook nog binnen anderhalve minuut klaar. Bestaan dit soort vrouwen?

En door:

En bij een iconische figuur past snel klaarkomen?

En door:

Het sierlijke kutje, wat stel je je daarbij voor?

En door:

Het gaat in deze tijd veel over seksisme en vrouwonvriendelijkheid, kan het zijn dat je bewust een beetje de randen opzoekt door vrouwen zo neer te zetten, om te provoceren?

Op deze vraag antwoordt De Winter:

‘Nee, die neiging heb ik niet. Ik denk dat ik heel subtiel ben.’

Dan gaat De Winter friet bakken en op het eind van het interview komt er een cliffhanger van jewelste, want ten tijde van het interview werkte hij nog aan de drukproeven:

Misschien haal ik het er wel uit. Ik kan het eruit halen! Ik kan het aantal keer klaarkomen ook terugbrengen, van twaalf naar drie. Ik ga het straks allemaal bespreken. Omdat jullie zo ouderwets zijn, is er in mijn roman straks misschien helemaal geen sprake meer van een sierlijk kutje.

Het zou wel uniek zijn als twee interviewers nog invloed hebben op de inhoud van een roman. De grote vraag die we de komende week gaan monitoren: is het Sara Berkeljon en Nathalie Huigsloot gelukt om het sierlijke kutje uit de nieuwste roman van Leon de Winter te krijgen?

Lees het hele interview hier.