Het verhaal van de moord met lang voorbedachte rade

In mei 2012 leest Frank Westerman op boekblad.nl dat Marian Heij, de voormalige eigenaresse van boekhandel Kniphorst in Wageningen, na een kort ziekbed is overleden. Westerman kent de boekhandel goed, omdat hij als student in de buurt woonde. Al na een aantal dagen verschijnt in de media het bericht dat de 54-jarige echtgenoot van Marian Heij aangehouden is op verdenking van betrokkenheid bij haar dood. Vervolgens loopt Westerman Niek, de bedrijfsleider van Kniphorst tegen het lijf. Niek vertelt dat Marian gezondheidsproblemen had. De artsen dachten aan een vreemde variant van het syndroom van Guillain-Barré, maar uiteindelijk bleek na haar dood dat ze was vergiftigd.

Het is een bijzonder eenvoudige verhaallijn: een rijke vrouw wordt verliefd op een knappe man. Deze trouwt met haar in gemeenschap van goederen, zorgt dat hij haar enige erfgenaam is en brengt haar dan om. Westerman vraagt zich af hoe het kan, dat een vrouw die zoveel boeken gelezen heeft, slachtoffer wordt op zo’n Agatha Christie-achtige wijze. Niek laat zich ontvallen dat Marian de laatste jaren ‘anders’ was gaan lezen. Een opmerking die veel vragen oproept.

Kun je je lot tegemoet lezen?

Westerman probeert het antwoord op deze vraag te vinden en spreekt met de mensen uit haar omgeving die nog niet bekomen zijn van de schok en nog in de rouw zijn. Tot het einde toe blijft het spannend omdat het kiezen van de boeken die iemand leest inderdaad veel over diegene blijkt te vertellen. De moord op de boekverkoopster is uitgegeven in twee deeltjes in de serie literaire juweeltjes, een leesbevorderingsproject. Aan de uitgave zal het niet liggen, ook het verhaal is mooi, maar onwaarschijnlijk. Als het niet echt gebeurd was, zou je het niet geloven.

Lidewei Houtman

Frank Westerman- De moord op de boekverkoopster deel 1 en 2. B for Books, Hilversum. 64 blz. € 2,49 (per stuk).