In het radioprogramma Kunststof zijn de winnaars bekendgemaakt van vier belangrijke Haagse Literatuurprijzen. Deze prijzen worden op 12 februari 2023 uitgereikt aan Marion Bloem, Dominique De Groen, Donald Niedekker en Marjan Slob.

Marion Bloem (1952) ontvangt de Constantijn Huygens-prijs 2022 voor haar gehele oeuvre: romans, verhalen en gedichten. Niemand had er een vermoeden van wat er nog zou volgen op Geen gewoon Indisch meisje uit 1983, een boek dat door velen wordt gekoesterd. Bloems productiviteit, niet alleen als schrijver, is overweldigend. Niet alleen het recente en monumentale Indo uit 2020, dat iedereen moet lezen die is geïnteresseerd in het thema identiteit, is persoonlijk, origineel, meeslepend en geschreven vanuit een grote maatschappelijke betrokkenheid. Vanaf het eerste boek geldt dit voor haar gehele oeuvre.

Dominique De Groen (1991) valt voor haar bundel Slangen de Jan Campert-prijs 2022 toe. Sinds haar debuutbundel Shop Girl (2017) weerklinkt de stem van Dominique De Groen luid en duidelijk binnen de Nederlandstalige poëzie. En dat we alle reden hebben om naar die stem te luisteren, bevestigt haar vierde bundel Slangen opnieuw. Klimaat, ongelijkheid en verdovend kapitalisme verdienen onze aandacht. Want het landschap huilt allang geen tranen meer, maar vlammen. Leven wij, mensen, nog wel in onze biotoop of stilaan in een angstdroom? De slang vervelt en begint aan een wedergeboorte. Dominique De Groen observeert als een havik.

Aan Donald Niedekker (1963) is voor zijn roman Waarachtige beschrijvingen uit de permafrost de F. Bordewijk-prijs 2022 toegekend. Deze poëtische roman is een unicum in de Nederlandstalige literatuur. Niedekker geeft het woord aan een dichtende zeevaarder wiens geest na eeuwen ontsnapt uit de smeltende permafrost. Het levert een zinderende ode op aan de taal en de geschiedenis, die tegelijkertijd geraffineerd een licht werpt op de tijd waarin wij leven. Een roman om je aan vast te vriezen.

Bovengenoemde prijzen worden jaarlijks toegekend. Marjan Slob (1964) ontvangt de tweejaarlijkse J. Greshoff-prijs voor essays 2022 voor haar boek De lege hemel. Over eenzaamheid. Met dit essay schreef zij een levendig en erudiet essay over een van de grote kwesties van deze tijd: eenzaamheid. Zij put uit een rijk arsenaal van wetenschappelijke, wijsgerige en literaire teksten, uit de populaire cultuur en uit eigen ervaringen. De lege hemel is een krachtig pleidooi voor een beter begrip van wat eenzaamheid is: niet uitsluitend een negatieve gemoedstoestand, maar ook een diepmenselijk vermogen, een talent, ‘een biotoop van de creativiteit’.

Aan de Constantijn Huygens-prijs is een bedrag van € 12.000 verbonden. De andere prijzen bedragen € 6.000. Van de jury maakten deel uit: Jeroen Dera, Rashif El Kaoui, Aad Meinderts (voorzitter), Sanne Parlevliet, Jan de Roder, Mathijs Sanders, Jeannette Smit en Sarah Vankersschaever.