Het literaire jaar kan niet beginnen zonder de literaire voorspellingen van Tzum.

* Eus’ boekenclub scoort in de Boekenweek als vanouds goede kijkcijfers, maar blijkt het later tegenover Studio Sport op zondagavond toch minder goed te doen.

* Esther Jansma wint de P.C. Hooft-prijs.

* Nina Nannini laat zich bij NBD Biblion twee maanden vervangen door de robot A.I. Nannini en werknemers zijn verbaasd over de betere teksten.

* Tot ieders verbazing is Anjet Daanje te gast in Zomergasten. ‘En ik heb niet eens een tv!’ zegt de bestsellerschrijfster.

* Thomas de Veen geeft de Zomergasten-aflevering met Anjet Daanje 7 ballen.

* De Libris Literatuur Prijs gaat naar Wytske Versteeg voor Het gouden uur.

* Na de bestsellers Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt! en Help, ik heb een puber! is Kluun begonnen met Help, ik ben een opa!

* Leon de Winter vertelt in Eus’ boekenclub dat hij bezig is met de ontwikkeling van low carb chips.

* Het Boekenweekgeschenk van Lize Spit krijgt 3 sterren in de Volkskrant en 3 ballen in NRC Handelsblad.

* Tot ieders verbazing neemt Anjet Daanje deel aan De gevaarlijkste wegen van de wereld. ‘En ik heb niet eens een rijbewijs!’ zegt de bestsellerschrijfster.

* Redactie Op1 belt Gordon om te speculeren over de Nobelprijs voor literatuur.

* De Bezige Bij komt met een serie leuke, kleine boekjes van schrijvers over hun vliegreizen: Vluchtnummers.

* Nieuwe roman Herman Brusselmans heeft een hoofdpersoon die erg op Herman Brusselmans lijkt, de hele dag scheldt, racistische, homofobe en seksistische opmerkingen maakt en drinkt.

* Thomas Heerma van Voss breekt eindelijk door.

* Uitgeverijen naarstig op zoek naar jonge schrijvers zonder persoonlijk trauma.

* Pinkeltje wordt gecanceld: ‘verschrikkelijk voorbeeld van stereotype, heteronormatieve, witte, kleine mens.’

* Eveline Aendekerk van de CPNB veroorzaakt ophef met de opmerking in een interview ‘Je verveelt je toch het apelazarus bij die boeken van Cees Nooteboom.’ Volgens de woordvoerder van de CPNB zijn haar woorden goed bedoeld, waarna er na drie dagen toch excuses gemaakt worden en Aendekerk besluit te vertrekken om een ‘nieuwe uitdaging’ te zoeken.

* Atlas Contact komt met een serie leuke, kleine boekjes van schrijvers over hun huisdieren: Aaibaar.

* Er staan drie vrouwen op de shortlist van de Boekenbon Literatuurprijs, maar deze keer wint een witte man van boven de 50.

* Tot ieders verbazing is Anjet Daanje achtergrondzangeres bij het Eurovisie Songfestival. ‘Ik wist niet eens dat ik kon zingen!’ zegt de bestsellerschrijfster.

* Margaret Atwood wint dan toch eindelijk de Nobelprijs voor literatuur.

* Louis Couperus wordt in dit Louis Couperus-jaar ge-out als non-binair.

* Onno Blom interviewt Peter Buwalda aan het eind van het jaar over de vorderingen met deel twee van zijn trilogie. Buwalda zegt dat hij inmiddels over de helft is, maar dat de lezers nog even geduld moeten hebben.

* De op zijn post teruggekeerde NPO-directeur Frans Klein laat de teruggekeerde Matthijs van Nieuwkerk in het najaar een nieuw boekenprogramma presenteren. Iets met boekhandelaren, Bekende Nederlanders en vaste tafelheer Eus. Heleen van Royen is de eerste hoofdgast.