Fay Weldon is op 91-jarige leeftijd overleden. Bij het grote publiek brak ze door met het later verfilmde – eerst als tv-serie, later als speelfilm – Levens en liefdes van een duivelin (The Life and Loves of a She-Devil), maar daarvoor had ze al naam gemaakt met onder meer haar debuut En mevrouw ging er vandoor (The Fat Woman’s Joke) en Zusjes (Little Sisters).

Weldon gold als een feministische schrijfster, maar in meer recente interviews had ze ook kritiek op jongere feministen. In een interview met de Volkskrant zei ze:

De jonge vrouwen hebben een chronisch teveel aan zelfvertrouwen en een schrijnend tekort aan humor. Ze vinden dat ze overal recht op hebben. Ze hebben een theorie over alles, ook wanneer ze er geen verstand van hebben, en ze zijn overtuigd van hun eigen gelijk.

En voegde na een vraag over ‘Me too’ het volgende toe:

Trouwens, u weet toch wel dat een hele hoop vrouwen er niets op tegen hebben om een beetje seksueel lastiggevallen te worden? Zij genieten ervan als mannen hen opmerken. Misschien speelt jaloezie hier een beetje mee; het zijn natuurlijk altijd de knappe vrouwen, en niet al die middelmatige, die de aandacht van mannen krijgen… O, wacht, dit moet u niet opschrijven, hoor. Anders krijg ik problemen.