Op 9 januari is kinderboekenschrijver en -vertaler Simone Kramer (‘op een door haarzelf bepaald tijdstip’) overleden. Kramer is bekend door de vele hervertellingen van klassieke verhalen: Van Parcifal tot Beowulf, Van Reynaart de Vos tot Sint Brandaan, De strijd om Troje & Odysseus, De tocht van de Argonauten zijn slechts een paar titels. Ze schreef deze verhalen voor kinderen vanaf 10 jaar, zodat die al op jonge leeftijd in aanraking kwamen met de klassieken uit de literatuur.

In een interview met Leen Bokken wordt Kramer gevraagd waarom ze juist voor kinderen schrijft.

“Mythen zijn natuurlijk ook goed voor de algemene ontwikkeling, want in die mythologie komen namen en begrippen voor die in de Nederlandse taal ook nog altijd gebruikt worden.” Er is dus onbewust een educatief aspect aan verbonden. “Maar ik heb zelf niets educatiefs in me, als dat zo uitpakt is dat natuurlijk mooi meegenomen!”

Daarnaast schreef Kramer prentenboeken en boeken voor beginnende lezers. Ze heeft ook enkele vertalingen op haar naam staan, ook vertalingen van tv-series en films (zoals DE GVR).

Simone Kramer zat bij Uitgeverij Ploegsma: