De roman Het lied van Europa van Leon de Winter is eindelijk besproken in de NRC. Niet in de vrijdagse boekenbijlage, maar in de zaterdagse rubriek ‘Iedereen leest’ waarin een vergaarbak aan populaire boeken aan de orde komt. Daarmee wordt De Winter als literair auteur een beetje gedegradeerd.

Maartje Somers kreeg de taak om De Winters boek, dat ze vergelijkt met een actiefilm, te lezen. De roman heeft vaart en zit vol ‘sappige anti-overheidsparanoia’ en is daarom een hit. Het staat inmiddels 11 weken in de bestsellerlijst. Met het personage uit de titel, Europa Ivanovna, heeft Somers niet veel op.

Haar transformaties zijn even kleurrijk als lastig invoelbaar. Of is het de bedoeling, dat de lezer hardop lacht om Europa’s dood?

Lees het hele stuk hier.

Onze recensent was in november overigens ook niet heel positief.