Deze week werd de longlist van de Libris Literatuur Prijs bekendgemaakt. Bo van Houwelingen, criticus bij de Volkskrant heeft zo haar bedenkingen bij de lijst waarop maar twee boeken ‘echte Libris-allure hebben’, de romans van Anjet Daanje en Donald Niedekker. De rest van de lijst wordt door Van Houwelingen boek voor boek afgefakkeld. Een fragment:

De doorgewinterde schrijvers hebben niet veel meer te bieden. Atte Jongstra met Cholerastad: aardig, maar niet zijn beste werk. Nelleke Noordervliet heeft ook weleens iets beters geschreven dan Wij kunnen dit. Eva Meijer herhaalt zichzelf met Zee nu, haar zoveelste activistische roman. En dan het flauwe Herfstdraad van Jamal Ouariachi – tja, wat moet je erover zeggen?

Van Houwelingen mist de romans van Gijs Wilbrink, Femke Brockhus, Wytske Versteeg en Ted van Lieshout op de lijst.

Wij van Tzum missen de romans van Gerbrand Bakker, Tom Lanoye en Erik Nieuwenhuis, om maar drie mannen te noemen.

Lees het stuk van Van Houwelingen hier.