Deze week werd bekend dat Frank Nellen de Boekhandelsprijs 2024 heeft gewonnen. De prijs gaat naar een boek dat volgens de boekhandelaren meer aandacht verdient en daarom werd het boek met de in dit verband ironische titel De onzichtbaren extra in het zonnetje gezet met een geldprijs en een speciale gebonden editie.

In de wisselcolumn in de literaire bijlage van de Volkskrant zet Bo van Houwelingen, die Nellen overigens de prijs wel gunt, een paar vraagtekens bij de vermeende ontbrekende aandacht, want het boek is vrijwel overal positief besproken. Welke aandacht komt de auteur tekort?

Van Houweling noemt ook de BNG Literatuurprijs die bedoeld is voor een auteur die nog moet doorbreken en die dit jaar ging naar Geen vaarwel vandaag van Daan Heerma van Voss.

Maar Heerma van Voss is een veelgevraagd schrijver die in zo’n beetje alle Nederlandse dagbladen en tijdschriften weleens wat publiceert. Zijn oeuvre omvat inmiddels tien boeken, waarvan er een paar ook zijn verschenen in Zweden, China, Spanje, Argentinië, Ecuador, Mexico, Uruguay, Colombia, Peru, Polen, Rusland, Litouwen, Duitsland en Engeland. Hoeveel verder kan een schrijver nog doorbreken?

Lees de hele column hier.

(Foto via het X-account van Boekhandel Den Boer)