‘Mannelijke dieren staan vaker centraal dan menselijke meisjes,’ constateert Marie-José Klaver in een artikel op Neerlandistiek onder de titel ‘De universele jongen‘. Klaver bestudeerde de boeken voor leesbevorderingscampagnes en ontdekte dat de verhoudingen behoorlijk scheef waren:

Een meisje als hoofdpersoon komt in slechts zes van de 74 boeken (acht procent) van de leesbevorderingscampagnes De Nationale Voorleesdagen, Geef een (prenten)boek cadeau en het (prentenboek van het) Kinderboekenweekgeschenk voor. Als je duo’s zoals Timmie en Dolfje in Dolfje Weerwolfje, piraat Willem en Frank in Woeste Willem en Roef en Robbie in De tweeling van Mylo Freeman zou tellen, is het aandeel mannelijke personages nog veel hoger. Mannelijke dieren staan vaker centraal dan menselijke meisjes. Vrijwel alle menselijke hoofdpersonen – mannelijk en vrouwelijk – zijn wit en westers.

Lees het hele artikel hier.