Vanavond is bekend geworden dat Mythen en stoplichten van Alara Adilow de Herman de Coninckprijs 2023 heeft gewonnen. Adilow kan 7.500 euro bijschrijven op haar bankrekening. De bundel is uitgegeven bij Prometheus.

Uit het juryrapport:

Het woordgebruik is fris, helder en nieuw. Op een ongemakkelijke manier wordt een nieuwe plek in taal gezocht,’ aldus de jury. ‘Bij momenten zijn de verzen ongepolijst, wat de rauwe emotie alleen aan kracht doet winnen. Dit ruwe karakter gaat in dialoog met de bij vlagen surrealistische beeldspraak. Het gebruik van mythen om de hedendaagse thematiek te ondersteunen maakt het geheel eigenzinnig en soms zelfs fabelachtig. De dichter heeft duidelijk veel belangrijke dingen te vertellen en is nog lang niet klaar.

In de jury zaten Uschi Cop, Mojdeh Feili, Kristien Hemmerechts (voorzitter), Sophie Kok en Wim Opbrouck.