Dichter Mark van Tongele is onverwacht overleden op 66-jarige leeftijd. Uitgeverij Atlas Contact maakte zijn overlijden bekend in een persbericht:

Namens de familie delen wij u met verslagenheid mede dat dichter Mark van Tongele (Mechelen, 1956) vanmorgen vroeg onverwachts in zijn woonplaats is overleden. Hij is zesenzestig jaar geworden.
Hiermee verliest de Nederlandstalige literatuur een ware taalvirtuoos die zich na zijn studie geneeskunde en een noodlottig ongelukkig geheel aan de poëzie wijdde. Hij was een van de eersten die aandacht besteedde aan digitale poëzie.
In zijn gedichten wordt de taal tot het uiterste beproefd en tuimelen beelden over elkaar heen tot een woest geheel. Taalplezier was zijn levenselixer. Het is spectaculaire poëzie met uitroeptekens en men moet een groot dichter zijn om daarin geloofwaardig te zijn, en dat was hij.
Hij publiceerde ruim veertien bundels, waarvan de meest recente, Roeivlucht, in 2021. Hij had een nieuwe bundel in voorbereiding met de titel Zonnewater. Gisteren nog stuurde hij zijn redacteur een nieuw gedicht dat onverhoopt zijn laatste zou blijken.

Een zee van zwart zout.
Door de deuren van duister.

En altijd is er weer
die open zijde: zonnewater.

Weldoend licht: een gedicht.

Op Tzum recenseerde Jan de Jong de bundel Roeivlucht:

Roeivlucht is het nieuwe pak poëzie van Mark van Tongele – hij heeft het zichzelf aangemeten en het past ons allemaal. Dat is geen wonder, geen toeval. Het zijn gewoon heel goede en boeiende gedichten.

Mark van Tongele leest de gedichten 'Dans met mij' en 'Kwestie van zien' tijdens het Poëzie Rendez-Vous from Paukeslag on Vimeo.