Stefan Ruitenbeek mag de beelden die hij heeft geschoten van de Franse auteur Michel Houellebecq, waarin deze zowel in Parijs als in Amsterdam het bed deelt met Nederlandse studentes, gebruiken voor zijn film Kirac episode 27. Houellebecq verloor vandaag de rechtszaak die hij in Amsterdam tegen de filmer en het kunstenaarscollectief Kirac had aangespannen.

De rechter oordeelde dat het contract ‘verre van evenwichtig’ is, maar dat de schrijver niet heeft kunnen aantonen dat hij het heeft ondertekend in depressieve toestand of onder invloed van alcohol. Volgens het contract stond Houellebecq alle zeggenschap over de opnamen af aan Ruitenbeek en heeft hij ook afgezien alle andere rechten zoals een vergoeding. 

Dat Houellebecq na het tekenen van dit ‘zeer ongebruikelijke contract’, zoals zijn advocaat betoogde, toch meedeed aan nieuwe opnamen, weegt zwaar in het oordeel van de rechtbank. De Franse rechter had zich eerder onbevoegd verklaard om een uitspraak te doen over de eis van Houellebecq om de trailer van de film offline te halen.

Het verhaal over het totstandkomen van de film zou het in een misogyne roman zoals Michel Houellebecq die schrijft, goed doen. Ruitenbeek legde in november contact met de beroemde Franse schrijver en zijn vrouw. In Parijs werden seksscènes gefilmd met Houellebecq en een van Ruitenbeeks actrices, mevrouw Houellebecq keek toe. Er werden afspraken over een vervolg gemaakt. Eind december kwam het echtpaar naar Amsterdam, waar het contract werd getekend en nieuwe scènes werden opgenomen. Volgens Ruitenbeek deelde Houellebecq het bed met vier vrouwen.

Pas na het zien van de trailer die in januari online kwam, sloeg de schrik de schrijver om het hart, maar alle pogingen om verspreiding van de film tegen te gaan, zijn tot nu toe gestrand.

Voor de vrouwen die met Houellebecq naar bed gingen, moet dit aanvoelen als een overwinning. Voor hen was de aanwezigheid van een camera essentieel. Als de rechter openbaarmaking van de beelden had verboden, zouden zij zich door de schrijver misbruikt voelen, verklaarden zij.