Een daverend applaus en een staande ovatie kreeg hij, Pim Lammers, toen bij bij aanvang van het Boekenbal het podium betrad om eenmalig zijn al geschreven gedicht voor de Kinderboekenweek 2023 voor te dragen. Het zal een warm bad voor hem geweest zijn na de doodsbedreigingen die hij onlangs van onbekenden ontving. Hier in het Internationaal Theater Amsterdam (voorheen de stadsschouwburg) was hij veilig omringd door schrijvende medestanders.

Even daarvoor waren die schrijvers, met als eerste de Boekenweekauteurs Lize Spit (geschenk), Raoul de Jong (essay) en Tsead Bruinja (gedicht) al over de rode loper geschreden. Met in hun gevolg, CPNB-directrice Eveline Aendekerk, staatssecretaris van cultuur Gunay Uslu en een heel legertje gelukkigen met een kaartje voor het zaalprogram (de ‘B-schrijvers’ mogen pas om 22.00 uur de schouwburg in). We zagen Eva Hoeke met Marcel van Roosmalen – die een halfuur daarvoor al een paar keer met een fles bier in zijn hand voor de persrij heen en weer was gelopen – , de ogenschijnlijk ietwat verdwaalde Nino Haratischwili, de wethouder van cultuur van Amsterdam die niet direct door iedereen herkend werd en daarom wel viermaal hard ‘Ik ben de wethouder van cultuur’ roepend langs de pers liep, een heel stel jonge vrouwelijke schrijvers en de een fractie oudere Mensje van Keulen die de loper aangrepen om een klimaatstatement te maken: ‘Geen literatuur op een dode planeet’, allemaal beroemde auteurs en heel veel slimme mensen zoals bijvoorbeeld Joost Oomen.

Na het zaalprogram waarin de boekenweekauteurs in het zonnetje werden gezet en er liedjes waren gezongen over het thema ‘Ik ben alles’ mocht Marcel van Roosmalen nog even tekeergaan tegen zo ongeveer alles. ‘Weg met de nazi Thierry Baudet, de PVV, de BBB, Poetin’ etc. Behalve het Boekenweekessay, én Pim Lammers natuurlijk. ‘Zalig het land waar de literaire vrijheid wordt verdedigd door Eveline.’ ‘Ieder land krijgt de Rushdie die het verdient: wij hebben Pim.’

Hiermee was de 88e Boekenweek geopend en kon iedereen eindelijk aan de drank.

Het was zoals altijd razend druk in de gangen van de schouwburg, die locatie een verademing na het eenmalig uitstapje in discotheek de Escape vorig jaar, er was opmerkelijk veel zichtbare beveiliging, er was helemaal géén feestelijke aankleding van het gebouw maar gelukkig wel veel feestelijk aangeklede schrijvers. Ouderwets gezellig, en dat tot drie uur ’s nachts! ’t Kon minder. Nu maar weer gewoon een avondje lezen dan.

(Zie ook deel 1 en deel 3 van de reportage.)

de staatssecretaris met de wethouder van cultuur van Amsterdam

Rob van Essen Lize Spit Thomas de Veen

Raoul de Jong Karin Amatmoekrim

Suzanna Jansen Hans Maarten van den Brink Pieter Waterdrinker

Roxanne van Iperen

Nino Haratischwili

Mensje van Keulen Sander Blom

Martin Rombouts

Mariken Heitman

Mariken Heitman Maxim Februari

Lieke Marsman Franca Treur

Jurgen Maas

Sanneke van Hassel en Elfie Tromp

gangen

Joost Prinsen

Jan Brokken

Gerbrand Bakker Connie Palmen

Frank Westerman Rob Schouten Mariët Meester

Ernest van der Kwast

Eppo van Nispen

Donald Niedekker

zaal 01

zaal 02