In het radioprogramma De Taalstaat is zaterdag bekendgemaakt dat Amir Chitzan met zijn essay ‘De lange arm van de ayatollahs’ de eerste PEN-GAU Essayprijs heeft gewonnen.

Juryvoorzitter Rashid Novaire roemde Chitzan om zijn beeldende, terughoudende stijl:

Gebruikt in leuzen worden woorden, het gereedschap van de schrijver, tegelijkertijd inspirerend, lachwekkend en angstaanjagend. Maar dit essay gaat niet alleen over de manier waarop de Iraanse geschiedenis en het heden met elkaar zijn vervlochten. Het gaat ook over de manier waarop we hier in Nederland – in beleidskringen, in de media, verhalen vertellen over andere landen, over onze eigen verantwoordelijkheid en wie wel of niet recht heeft op hulp – en die verhalen zijn sinds de vlucht van deze schrijver verder verhard. Relevant, politiek geëngageerd, belangrijk.

Het essay verschijnt op 8 april in de Volkskrant.

Bekijk of beluister het item uit De Taalstaat hier terug.