De mooie bakker

We moeten het eens hebben over de braafheid in graphic novels. Dat is misschien erg voor een bepaalde groepering in de samenleving die vindt dat alles onderwerpen die met lgbtq+-beweging te maken heeft zedenbedervend is, zeker als de jeugd ermee in aanraking komt, want voordat je het weet komen jonge mensen op het waanidee dat ze ook tot één van de letters in het regenboogalfabet behoren. Omgekeerd heb ik daar nooit last van gehad: dat je Jan Cremer las en je plotseling aangetrokken voelde tot vrouwen. Sterker nog: de enige wat je leuk vond aan Jan Cremer was Jan Cremer. Die groepering engnekken moet je dus vooral links laat liggen. Ik behoor dus tot die andere, gelukkig veel grotere groep, die het goed vindt dat lbgtq+-thema’s in boeken aan de orde komen en het fijne aan Bloem (ik las de Amerikaanse versie Bloom) van Savanna Ganucheau en scenarist Kevin Panetta is dat het thema nauwelijks gethematiseerd wordt.

Ari Kyrkos moet zijn van oorsprong Griekse ouders meer in de bakkerij gaan helpen, nadat zijn oudere zus getrouwd is en het huis uit is gegaan. Dat is een beetje tegen de wil van Ari in, want hij wil ook graag het huis uit en samen met een aantal vrienden in een band spelen. Om iemand voor hem in de plaats te regelen hangt hij advertenties op die sollicitanten moeten lokken. Er komt een stoet ongeschikte mensen langs, maar op een zeker moment meldt zich ook een grote gespierde jongen: Hector. Hector houdt enorm van bakken. Vroeger was Ari ook dol op bakken, maar niet meer. Met Hector in de bakkerij bloeit echter ook zijn passie voor bakken weer op. En niet alleen voor bakken.

De lijnen die Panetta uitzet, soms met fikse tijdsprongen in het verhaal, zijn redelijk voorspelbaar. De vriendengroep is multi-etnisch. De romantische lijn verloopt helemaal volgens verwachting en ja hoor, na 270 bladzijden is daar dan eindelijk de eerste zoen. Veel meer dan zoenen zit er dan niet in, want er gebeurt iets waardoor het zoenen niet uitloopt in een wat steviger vrijpartij. Pas 70 pagina’s later is er sprake van een tweede zoen. Net als bij Heartstopper schiet het maar niet op en lijkt elke verdere vorm van fysieke aantrekkingskracht volstrekt achterwege. Alsof homoseksualiteit iets louter psychisch is en zoenen het meest seksuele wat jongeren kunnen bedenken of doen.

De tekeningen van Savanna Ganucheau zijn niet helemaal mijn smaak. Een beetje te veel Japanse tekenfilms gekeken, denk ik, met continu van dezelfde getekende mondjes en gezichtsuitdrukkingen. Bovendien tekent ze vaak een klein half haaltje op de wangen waardoor je denkt: heeft hij nu een wrat of een kuiltje op zijn wangen? Alleen bij sommige woordeloze spreads kan Ganucheau de monotonie doorbreken. Voor liefhebbers van Heartstopper dus zeer aanbevolen. Ik ben echter wel heel erg toe aan een graphic novel van een rondhoererende jongeman met een slecht karakter die alle heterojongens op het slechte pad brengt.

Coen Peppelenbos

Savanna Ganucheau en Kevin Panetta – Bloem (twee delen). Dutch Venture Publishing, Utrecht. Per deel € 14,95.
Savanna Ganucheau en Kevin Panetta – Bloom First Second, New York. 368 blz. € 14,29.