De Jan Hanlo Essayprijs Groot is gewonnen door Jan Postma. Jan Postma is medewerker van De Groene Amsterdammer. Hij krijgt de prijs (een bedrag van € 7.000 en een trofee ontworpen door beeldend kunstenaar Kitty Maria van Ekeren) voor de essaybundel Is dit alles?. Enkele stukken verschenen eerder in De Groene Amsterdammer.

Uit het juryrapport:

Postma weet echt wel wat belangrijk is, maar als je je een moment laat afleiden, dreigt de kern weer te vervliegen. Zijn remedie daartegen is bij uitstek onmodieus: Postma benadert het moderne leven (beter gezegd, zijn moderne leven) op een schaamteloos intellectuele manier. Hij leest en herleest, citeert graag klassieken, maar blijft ook in het alledaagse leven op zoek naar wat de moeite waard is. Deze bundel is met zorg in elkaar gezet en met nauwkeurige aandacht geschreven. Is dit alles is geen boek over wat Postma toevallig meemaakte, het is een boek over deze tijd.

De jury van de Jan Hanlo Essayprijs 2023 bestond uit Thomas Heerma van Voss (medewerker van De Groene Amsterdammer), Franka Hummels, Marijke Schermer en juryvoorzitter Bertram Mourits.

De Jan Hanlo Essayprijs Klein 2023 voor het beste nog niet eerder gepubliceerde essay bij het thema ‘Over het understatement’ ging naar Maris van der Meij voor haar essay ‘Voorbij de geweldige jaren tachtig’. Zij ontvangt een geldbedrag van € 1.500 en een trofee.

Uit het juryrapport:

In ‘Voorbij de geweldige jaren tachtig’ vraagt zij zich af waarom zij de jaren tachtig mist, en ook: waarom heel Nederland dat lijkt te doen. In afgemeten blokjes doet ze alsof dat verschillende vragen zijn, en ze lijken ook verschillende antwoorden te hebben. Het persoonlijke drama waardoor die periode zo onmogelijk ver weg voelt, wordt subtiel aangeduid; de culturele nostalgie ontleedt ze in groot, gretig detail. Wat ze als kind niet wist, weet ze nu: het verdriet zat al in de liedjes, reality shows laten vooral zien hoe slecht mensen met elkaar kunnen samenleven: in feite bereidde de wereld zich voor op het individualisme dat internet en vooral smartphone met zich meebrachten. De woordspeling met ‘smart’ balanceert op de grens van de subtiliteit die Van der Meij in de rest van haar essay trefzeker weet te vinden.

Het essay van Maris van der Meij wordt binnenkort gepubliceerd in De Groene Amsterdammer.

In aanloop naar de prijsuitreiking maakte De Groene Amsterdammer de Jan Hanlo Podcast, waarin Ellen Deckwitz de vijf genomineerden voor de Essayprijs Groot 2023 interviewde over hun boek. De vijf afleveringen kun je hier terugluisteren.

De organisatie van de Jan Hanlo Essayprijs is te bereiken via De Groene Amsterdammer.