Nog meer prijzennieuws vanaf Poetry International. Eerder vandaag werd aan de Duitse vertaler Alfred Schreiber de James Brockway Prize 2023 gegeven. De prijs ingesteld en georganiseerd door het Nederlands Letterenfonds, levert de vertaler een bedrag van 5.000 euro op. De James Brockway Prize is een oeuvreprijs voor poëzievertalers uit het Nederlands.

‘Hier is iemand aan het werk die zich enorm heeft verdiept in het oeuvre van de betreffende klassieke Nederlandse dichters, iemand die zag dat de vertaling aan bepaalde, hele hoge kwaliteiten moet voldoen om het werk toegankelijk te maken voor Duitstalige lezers. Dankzij zijn toewijding aan de tekst, maar ook zijn opmerkingen bij de gedichten achterin de bundel, vallen Hendrik Marsman en Gerrit Achterberg te ontdekken in het Duits, en dat in volle glorie’, aldus de jury.

De bekroonde bundel is Land ohne Ende, een keuze uit het werk van Gerrit Achterberg en H. Marsman, verschenen in 2016 bij Edition Rugerup

De jury bestond uit Christoph Buchwald (uitgever), Anna Eble (literatuurwetenschapper, vertaler en redacteur) en Gregor Seferens (vertaler, winnaar van de James Brockway Prize in 2007).