Op de Facebookpagina van Johanna Pas is bekendgemaakt dat ze vanochtend is overleden. Vorige week vond nog de presentatie plaats van haar laatste dichtbundel Kringen op het tafelblad. Pas had kanker, teruggekeerd nadat de ziekte in eerste instantie bestreden leek te zijn. Vier dagen geleden schreef ze nog enigszins hoopvol:

Dat ik er nog ben heb ik mede te danken aan de goede en betaalbare gezondheidszorg hier, aan mijn lief, maar ook aan de energie van mijn vrienden die me mee overeind houden, en aan iedereen die me helpt de dingen af te werken die ik nog zo graag wil doen. Ze geven me elke dag een reden om op te staan. Ze maken, tussen de pijn en de vermoeidheid door, mijn wereld groter.
Mijn optimisme is niet grenzeloos, maar voorlopig stel ik me erop in dat de huidige therapie (poging 6) zal aanslaan en me nog wat extra maanden geeft om deze dingen te doen die me fysiek slopen maar me de mentale kracht geven om door te gaan.

Die extra maanden waren haar niet gegeven.

Johanna Pas was jarenlang de stuwende kracht achter boekhandel Kartonnen dozen in Antwerpen (een voortzetting van ’t Verschil), een boekhandel gericht op de lbgtq+-gemeenschap.