Om de viering van het 40 -jarige bestaan van De Nacht van de Poëzie te vieren heeft de ILFU een megalomaan project op poten gezet: tussen 24 september en 7 oktober komen 1000 dichters voordragen tijdens een poëziemarathon door het hele land. Op 24 september zal de kersverse Dichter des Vaderlands Babs Gons de marathon aftrappen en daarna trekt de karavaan door het land. Van elk optreden zal een YouTube-filmpje worden opgenomen. De 1000 Dichters marathon is een oud idee van F. Starik en Vrouwkje Tuinman.

Starik wilde in 2003 een groot poëziefestival in Amsterdam organiseren. “Een nacht van de poëzie in extremis,” aldus Starik. “Met duizend dichters in een niet-hiërarchische opstelling, in de zekerheid dat de gelauwerde, het aanstormend talent, en ook de oude, al bijna vergeten dichter, de ontheemde vluchteling, de jonge verliefde, de medaillewinnende sportman, de derdejaars van de kunstacademie, alsmede zestien ambitieuze letterenstudenten uit Nijmegen, de dove die gedichten voordraagt in gebarentaal, de wanhopige huisvrouw die haar enige kind verloor, de maatschappelijk geslaagde accountant die in de avonduren een gemankeerd dichterschap koestert, de stotterende verkoopster van de daklozenkrant die in de kantlijn schrijft, de lijder aan een zielenpijn, zieleNpijn, omdat je tegenwoordig immers ook panneNkoek moet schrijven, in de zekerheid slechts dat ieder die avond 1 prachtig vers opzegt: namelijk het mooiste dat er ooit geschreven is.” Ze leurden met het plan bij Carré en het Concertgebouw, twee jaar later bij Vredenburg en de Utrechtse Stadsschouwburg en in 2009 nog eens bij de Leidsepleintheaters in Amsterdam; enthousiasme alom maar sponsors waren maar mondjesmaat te vinden. Nu, twintig jaar later en vijf jaar na Stariks dood, is de tijd er wél rijp voor en komt het plan van Starik & Tuinman alsnog tot leven, op tournee door stad en land.

Lees hier meer over het project en ook hoe je je kunt aanmelden.