Wat zijn The 100 best books of the 21st century? Gerwin van der Werf signaleerde voor de rubriek ‘Rumoer’ in de boekenbijlage van Trouw het volgende: ‘The Guardian kwam onlangs met een top-100 van beste boeken van deze eeuw.’ Maar, schrijft hij teleurgesteld, er staat geen enkel werk in van een Nederlandse auteur. Daar moet wat aan gedaan worden ‘want dat zowel De avond is ongemak van Marieke Lucas Rijneveld als Boven is het stil van Gerbrand Bakker ontbreekt (beide waren in de Engelse vertaling succesvol) geeft geen pas.’

Wij vroegen ons af waarom The Guardian alweer zo’n lijst had gemaakt, want op 21 september 2019 verscheen er ook al zo’n lijst. Daar schreven wij nog het volgende bericht over: De 100 beste boeken van deze eeuw volgens The Guardian (geen Nederlander te bekennen). Sterker nog: er is helemaal geen nieuwe lijst. De lijst uit 2019 waaraan Van der Werf refereert kan dan ook geen Marieke Lucas Rijneveld bevatten, want The Discomfort of Evening verscheen pas in 2020 op de Engelse markt.

Wat is er waarschijnlijk gebeurd? Van der Werf scande de boekensite van The Guardian en zag op de voorpagina de link naar de oude lijst en zag daarna de datum van het artikel over het hoofd. (Kan gebeuren, kan ook ondergetekende uit eigen ervaring melden.) De ‘onlangs’ gepubliceerde lijst bevat overigens erg veel goede tips, maar ook Bob Dylan. Op die plek had best een vertaald werk uit het Nederlands kunnen staan.

Lees het stukje van Gerwin van der Werf hier.