De avond is ongemak het debuut van Marieke Lucas Rijneveld zal komend theaterseizoen op de planken komen. Dat kondigde Bos Theaterproducties aan. De hoofdrol zal vertolkt worden door de tweeling Jip en Imke Smit.

Door de ogen van jongste zus Jas, gespeeld door Jip Smit, ziet het publiek hoe een streng gereformeerd boerengezin wordt ontwricht door de plotselinge dood van hun zoon. Jas ontspoort langzaam. Worstelend met schuldgevoel, voert ze ontroerende gesprekken met haar overleden broer, gespeeld door Jips tweelingzus Imke Smit. Fantasie en werkelijkheid verstrengeld met elkaar.

De avond is ongemak is een verstikkend en schrijnend verhaal, opgeschreven in buitengewoon beeldrijk proza. Jibbe Willems en Nina Spijkers maakten een hartverscheurende en ontroerende voorstelling over de moeilijkste onderwerpen in het leven: de dood, rouw en schuldgevoel.

Je kunt hier alvast kaartjes boeken.

De tweede roman van Rijnveld, Mijn lieve gunsteling, werd al eerder op toneel gebracht door het Internationaal Theater Amsterdam. In het najaar zal ook die voorstelling weer te zien zijn.

(Publiciteitsfoto Bos Theaterproducties)