Bij de viering van het vijfjarig jubileum van Vrij Links heeft Jamal Ouariachi de eerste Vrij Links Vrijmoedigheidsprijs in ontvangst genomen.

‘Ouariachi is consistent kritisch op een groot deel van links. Maar hij doet dit zonder links als zodanig de rug toe te keren of een conservatieve knieval te maken,’ lichtte de jury toe. ‘Zijn laatste roman Herfstdraad stelt bijvoorbeeld identiteitspolitiek aan zowel linker- als rechterzijde van het politieke spectrum aan de kaak, maar Ouariachi weet daarin vooral de complexiteit van het individu en de relaties die we met anderen aangaan uit te lichten. De jury waardeert hoe hij in zijn columns én boeken ageert tegen beklemming vanuit welke hoek dan ook.’

In zijn dankwoord reageerde de schrijver aldus:

‘Als je het mij vraagt gaat al mijn werk over de eeuwige wrijving tussen de vrijheden van het individu en de onontkoombare inperkingen van de vrijheid wanneer je als soort nu eenmaal samen moet leven om te óverleven. Ik ben enorm blij dat mijn voortdurende onderzoek naar die wrijving mij de Vrijmoedigheidsprijs heeft opgeleverd. De prijs beschouw ik vooral als een opdracht: om te blijven onderzoeken en daar verslag van uit te brengen.’

Esmé Bosma (comité van aanbeveling), Tuncay Uyanik (bestuur) en Lorenzo Girardi (redactie) zaten in de jury. Ouariachi ontving een beeldje.

(foto: © Vera Duivenvoorden)