Marcel van Roosmalen is vrijdagavond door Eveline Aendekerk van de CPNB gekroond tot Ambassadeur van de Leesbevordering. In de laatste aflevering van Marcel & Gijs onderbrak ze de uitzending om Van Roosmalen een oorkonde en ‘de enige echte’ ambassadeursspeld te geven voor zijn inzet tegen de ontlezing. Gijs Groenteman: ‘Daar komen de waterlanders’.

Aendekerk stak de loftrompet over Van Roosmalens dagelijkse voorleessessie uit zijn eigen Totaal 2:

Marcel, het is werkelijk geweldig hoe jij de afgelopen maand avond na avond hebt gestreden tegen de ontlezing, en hoe jij de liefde voor het lezen en het boek hebt aangewakkerd bij al die honderdduizenden kijkers. En wij strijden daarin zij aan zij. En daarom vind ik het een eer dat ik je namens het CPNB, dat is de Collectieve Boekpromotie Nederland, mag kronen tot Ambassadeur van de Leesbevordering.

Van Roosmalen reageerde op zijn Van Roosmalens en noemde de kruistocht tegen de ontlezing ‘de enige reden dat ik dit programma ben gaan doen. Dat is niet de eer, niet de roem, niet het geld. Het is tegen de ontlezing.’ Waarna hij de uitzending zoals gebruikelijk afsloot met het voorlezen uit zijn eigen bundel.

Kijk hier de uitzending terug.