Je kunt de gracht plempen met romans die in Amsterdam spelen, daarom een lijstje met romans waar de hoofdpersonen van elders naar onze hoofdstad komen.

1 Ian McEwan – Amsterdam
Amsterdam speelt een zijdelingse rol in deze roman met deze veelbelovende titel. Dat de regels rond euthanasie hier wat humaner zijn dan elders is de belangrijkste reden voor een rol van onze hoofdstad in dit Booker Prize winnende boek.

2 John Green – Een weeffout in onze sterren
Het toerisme trok aan naar Amsterdam na dit boek en de verfilming ervan. Vooral één bankje was een trekker. En voor de rest hebben we maar chagrijnige schrijvers.

3 Arthur Japin – Een schitterend gebrek
Lucia bedekt haar door de pokken aangetaste gezicht met een sluier. Ze vlucht uit Italië naar Amsterdam, waar ze nog een bestaan opbouwt als prostituee. Een scène in het spinhuis laat zien hoe wreed Amsterdammers kunnen zijn tegenover ‘gevallen vrouwen’.

4 Thomas Rosenboom – Publieke werken
Historische roman die voor een deel in Hoogeveen speelt en voor een ander deel in Amsterdam. Geeft de lezer een aparte kijk op het Victoria Hotel en leert ons dat standvastigheid niet altijd goed uitpakt.

5 Mensje van Keulen – Bleekers zomer
Willem Bleeker breekt uit de sleur van zijn saaie kantoorbaan en gaat naar het vrije Amsterdam. Maar dat is nou ook weer niet alles.

6 Murat Isik – Wees onzichtbaar
Via een omweg komt een Turks gezin bij hun vader in de Bijlmer wonen. De nieuwe omgeving representeert niet helemaal meer de vooruitgang die het nieuwbouwproject bij aanvang beloofde.

7 John Irving – Weduwe voor een jaar
Irving heeft wel een voorliefde voor ons land, in het bijzonder het criminele milieu rond het Red Light District.

8 Donna Tartt – Het puttertje
De roman speelt vooral in New York, maar het criminele kunstcircuit in Amsterdam krijgt ook een rol. De hotelkamer waar de hoofdpersoon verblijft, lijkt gebaseerd te zijn op een kamer in het Ambassade Hotel waar menig schrijver overnacht.

9 Clarck Accord – Bingo!
Vanuit Rotterdam trekt een bus met Surinamers naar Amsterdam om te kunnen bingoën in een rokerig partycentrum in de rosse buurt.

10 Albert Camus – De val
Een Parijse advocaat op de Zeedijk. De vergelijking van de Amsterdamse grachten met de cirkels van de hel is er één die beklijft.

Laat hieronder weten of je nog meer goede romans over Amsterdam kent, bekeken door de ogen van buitenstaanders.

(foto Superchilum, via Wikipedia, CC BY-SA 4.0)