CPNB heeft de familie Chabot (6) gevraagd het Boekenweekgeschenk te schrijven. Het Boekenweekthema is ‘Bij ons in de familie’.

Via een bijzondere videoboodschap werd zojuist bekend dat niet alleen de jarige vader Bart Chabot maar ook zijn schrijvende zonen Sebastiaan, Maurits en Splinter bijdragen aan het Boekenweekgeschenk. Ook moeder Yolanda en jongste zoon Storm schrijven mee, die daarmee hun debuut maken. Het Boekenweekgeschenk krijgt de titel Gezinsverpakking.

Voor deze bijzondere gelegenheid heeft de organisatie van de Boekenweek besloten dit jaar als thema-uitgave een poëziebundel te maken. Familie en gezinsleven zijn namelijk een onontkoombaar en centraal thema in de gedichten van Bart Chabot. Deze speciale uitgave krijgt de titel Ooievaarsblues en bevat zowel oud als nieuw werk van de Haagse schrijver-dichter. In voorgaande jaren was de thema-uitgave in de regel een essay, dit jaar is voor de gelegenheid gekozen voor een poëziebundel. Kort voor de start van de Boekenweek wordt het bijbehorende Boekenweekgedicht onthuld.

Eveline Aendekerk, directeur CPNB, over de keuze:

Ik ben ontzettend trots dat de – letterlijk – grootste schrijversfamilie van Nederland de 89e Boekenweek met elkaar het geschenk schrijft. Een betere fit met het thema ‘Bij ons in de familie’ is er wat mij betreft niet. De liefde voor lezen en boeken spat er bij de Chabotten van af en precies die liefde vieren we traditiegetrouw tijdens de Boekenweek. De familie gaf ons af en toe een inkijkje in het bijzondere gezamenlijke schrijfproces en ik kan alvast verklappen dat de Chabotten op geheel eigen wijze fantastisch kleur geven aan het Boekenweekthema ‘Bij ons in de familie’. Het gezin bestrijkt meerdere generaties en bestaat uit unieke karakters, waardoor de kijk op de familie een rijk kleurenpalet wordt. De Boekenweek van 2024 wordt daarom ook komend jaar weer een groot feest!

Bart Chabot:

We hebben vaker de vraag gekregen als familie samen iets te maken, maar daar hebben we altijd nee op gezegd. Maar tegen het zinderende en unieke plan om samen de Boekenweek kleur te geven konden we simpelweg geen nee zeggen. Het is de grootste en hoogste eer. En het was zo’n feest om samen te schrijven. Ik verzeker iedereen die van lezen houdt dat het ook een feest wordt tijdens de Boekenweek. We gaan een week lang met z’n allen het land in om te laten zien hoe waardevol boeken zijn en dat je die moet koesteren.

Afbeelding: screenshot Youtube