In zijn column voor HP/De Tijd is Ilja Leonard Pfeijffer niet echt te spreken over het nieuws dat gisteren naar buiten kwam: het Boekenweekgeschenk van 2024 wordt geschreven door de familie Chabot.

De grootste schrijvers van de afgelopen decennia hebben in opdracht van het CPNB een novelle geschreven die gratis werd uitgedeeld en die grote volksstammen ongevraagd confronteerde met de kracht van literatuur. Maar vanuit de misvatting dat je meer mensen bereikt als je troep in de aanbieding hebt, heeft het CPNB dit jaar besloten om het eerbiedwaardige instituut te verkwanselen door de familie Chabot gezamenlijk een boekje te laten schrijven over haar hond. Allemaal reuze-gezellig en mediageniek uiteraard, maar de producten van diegenen in de familie Chabot die daadwerkelijk al eens eerder iets hebben geschreven geven weinig reden om veel te verwachten van de literaire kwaliteit van het gezamenlijke knutselwerkje.

Pfeijffer schreef het Boekenweekgeschenk van 2022. Lees de hele column hier.

Op X waren er gisteren bijzonder weinig schrijvers die reageerden op het nieuws dat het Boekenweekgeschenk een familieaangelegenheid was geworden. Auke Hulst en Thomas Heerma van Voss spraken zich wel uit.

(foto De familie Chabot op het Boekenbal, © Dolf Verlinden)