Op de eerste dag van het International Literature Festival Utrecht heeft Nicole Kaandorp de finale van de NK Poetry Slam 2023 gewonnen. In de ultieme battle in zaal Pandora in TivoliVredenburg nam Kaandorp (1997) het op tegen Eelco Couvreur, en kreeg de meeste stemmen van de publieksjury. Daarmee wint ze een geldbedrag van 1000 euro en neemt ze de Gouden Vink wisseltrofee over van de winnaar van vorig jaar, Tom Driesen.

De finale kende naast Kaandorp en Couvreur nog zes finalisten: Kylie Lyandra, Yanaika Zomer, SorayaSpeaking, Sven Vek, Hava Güveli, en Sander Ausems. Naast de publieksstem (gemeten in het aantal decibellen) telde in de twee rondes voor de battle ook het oordeel van de professionele jury mee, bestaande uit Eva van Manen, Iduna Paalman en Seckou Ouologuem. Benzokarim en Sophia Blyden praatten de avond aan elkaar.

Benzokarim noemde de allesbeslissende battle de beste die hij ooit gezien had. De jury, die het helemaal eens was met het publieksoordeel, prees Kaandorp er met name voor dat ze haar teksten vrij hield van cynisme, terwijl dat in deze tijden op de loer ligt. Iduna Paalman:

Dit was een heerlijk huwelijk, waarin de partners zeer aan elkaar gewaagd zijn. Ze gaan niet battelen zeggen ze, maar zetten elkaar toch zeer liefdevol in de hoek. Nicole nog net iets venijniger, iets zangeriger, net als een… ja, winnaar!

Ten slotte vond er nog een memorabele afterparty plaats, waarbij onder andere multitalent Joost Oomen in een smetteloze tanktop zijn dj-talent tentoonspreidde.