Een vuurtoren geeft licht, halleluja!

Zondag ging ik, zoals bijna elke week, wandelen in Oostende en passeerde ik het prachtige standbeeld dat u op de foto kunt zien. Het Nationaal Monument voor de Zeelieden is een eerbetoon aan de vissers, scheepsjongens, matrozen en soldaten die hun leven lieten op zee. Het bevindt zich sinds 1954 op het Zeeheldenplein, op dezelfde plaats als de eerste Oostendse vuurtoren, de Vlaggemast, die toen al lang in onbruik was.

Het woord ‘vuurtoren’ deed me denken aan een nieuwsbericht van afgelopen winter over Oostende. Lange Nelle, zoals de Oostendse vuurtoren in de volksmond genoemd wordt, is een van de drie nog werkende vuurtorens aan de Belgische kust, samen met die van Blankenberge en Nieuwpoort. Om de tien seconden worden drie lange lichtflitsen gegenereerd, die in morsecode de letter O van Oostende vormen.

Die drie flitsen zijn een vertrouwd beeld voor de Oostendenaars, maar ze leidden tot klachten bij de bewoners van luxeflats in de nieuwe wijk Oosteroever. Nochtans schijnt datzelfde licht al 74 jaar op de hoogste gebouwen van de stad. In februari werd uiteindelijk een ‘oplossing’ gevonden: de zijde aan de kant van de luxeflats wordt afgeschermd zodat het licht niet meer binnen schijnt in de appartementen. ‘Mensen willen alles kapot’, reageerde iemand in De Standaard. ‘Wij zijn hier komen wonen en wisten maar al te goed dat hier een vuurtoren stond. Dat hoort bij Oostende en dat moet ook blijven. Het licht storend? Wij hebben daar alvast geen last van.’

Ligt het aan mij of wordt er meer geklaagd dan vroeger? Je ziet het in elk geval op sociale media, waar er nogal wat afgezeurd wordt. Wat vroeger aan de toog van het dorpscafé gebeurde, vindt nu plaats op Twitter of Facebook. Vorige week haalde nog een klacht over de Belgische kust het nieuws, deze nog absurder dan die over de vuurtoren: inwoners van de stationsomgeving van het mondaine Knokke klagen over geluidsoverlast door piepende kusttrams. Aan de eindhalte in Knokke maakt de tram rechtsomkeer, richting De Panne, maar die bocht zorgt voor een piepgeluid. Een vuurtoren geeft licht, een tram maakt lawaai, halleluja!

In beide gevallen vraag ik me bij de klachten af: wisten die mensen dan niet van vuurtoren en tram op het moment dat ze er gingen wonen? Maar je kunt het zo gek niet bedenken of er wordt op sociale media over geklaagd, met als doel het halen van het eigen grote gelijk.

En toch. En toch blijf ik op sociale media aanwezig, onder meer omdat ik er al zoveel fijne mensen heb leren kennen. De meeste mensen deugen is een titel van een boek van Rutger Bregman, en die is ook van toepassing op bijvoorbeeld Twitter. Je moet het alleen willen zien, dat de meesten deugen, en je moet jezelf afschermen van geklaag en negativiteit door zelf genoeg positieve posts de wereld in te sturen. Dan wordt Twitter, en u mag me pathetisch vinden, ook een fijne en warme plek om te vertoeven. Ik hoop dat de prachtige vuurtoren licht mag blijven geven wanneer er nog nieuwe appartementen in de buurt verschijnen. Ik hoop dat de kusttram op zijn vertrouwde parcours van meer dan een eeuw oud mag blijven rijden. Ik hoop vooral dat we niet te rade zullen moeten gaan bij Lucebert om te zeggen dat alles van waarde weerloos is.

Ann De Craemer