In de NRC van vandaag geeft Stine Jensen lucht aan haar irritatie bij het lezen van het nieuwste boek van Rutger Bregman: Morele ambitie. Niet zozeer de gedachte erachter is slecht, maar Bregman maakt volgens haar niet duidelijk waar zijn ideeën vandaan komen.

Dat begint al bij de titel. Bregman is níet degene die ‘morele ambitie’ heeft bedacht. Toch vinden we nergens een omschrijving van of verwijzing naar het ontstaan van dit concept. De term werd gemunt door de antropoloog Omri Elisha. In 2011 publiceerde hij een onderzoek waarbij hij de term inzette om de werkwijze van evangelische activistische Amerikanen te typeren. Dan zijn er Bregmans aansporingen, zoals ‘Wees een goede voorouder’. Waar is de verwijzing naar Roman Krznaric, de filosoof die dit concept uitwerkte in het boek How to be a Good Ancestor? Dat Bregman zijn werk kent, is zeker, we stonden ooit samen met Krznaric te praten op een filosofiefestival.

Waarom vind ik dit soort verwijzingen belangrijk? Omdat dit precies de manier is waarop vondsten van vrouwen en migranten verdwijnen uit de wereldgeschiedenis.

Lees de hele column van Stine Jensen hier.